Hoe houd ik mijn kledingkast opgeruimd?

Hoe houd ik mijn kledingkast opgeruimd?

Ken je dat gevoel dat elke keer als je de kledingkast opent je denk: ‘Wat moet ik toch aantrekken?’ Alles hangt en ligt door elkaar. Wat zou het toch fijn zijn als er wat meer structuur in zit. Na een tijd tegen het opruimen van jouw kledingkast aanhikken, ga je vol goede moed dan eindelijk beginnen. Alles ligt weer netjes en een paar oude items zijn verdwenen. Dat geeft een lekker gevoel! Maar helaas is de opgeruimde kast en daarmee het fijne gevoel vaak maar van korte duur. Geen wonder dat jij je afvraagt: “Hoe houd ik mijn kledingkast opgeruimd?” Ik snapte er vroeger als shopaholic in ieder geval helemaal niks van. Mijn enorme inloop kast was elke maand wel weer aan opruimen toe. Wat ik toen ook nog eens een enorme rot klus vond. Nu ik eenmaal door heb hoe je écht opruimt en je daar ook nog eens wat van kan leren voor je komende koopgedrag, doe ik niets liever dan mijn klanten helpen bij het verkrijgen van een geordende kledingkast.

Als je overzicht in je kledingkast mist, heb je al snel het gevoel dat je niets hebt om aan te trekken. Wat ervoor zorgt dat na een tijdje de kledingstress weer toeneemt. Wij vrouwen houden natuurlijk van shoppen en denken dat dit de oplossing is. Ik verklap vast één ding, meer kleding is niet de oplossing. Deze tactiek zorgt er juist voor dat jouw kledingkast onoverzichtelijk blijft. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hoe fijn is het als je kledingkast geordend blijft? Een stuk duurzamer ook. Ik deel graag mijn vijf beste tips voor een perfect opgeruimde en georganiseerde kledingkast.

1. Betrek al jouw kledingstukken bij het opruimen

Dus ook de items uit de wasmand of de doos op zolder. Ik merkte bij mijn klanten dat opruimen gezien wordt als even snel de stapels recht leggen of controleren of alle hangers wel bezet zijn. Dit is niet genoeg. Gemiddeld draagt een vrouw 60% van haar kledingkast niet. Het is dus belangrijk dat je elk kledingstuk vasthoudt, bekijkt, telt of zelfs aantrekt. Zo zie en voel je of het ruimte uit jouw kast mag innemen omdat je hier gelukkig van word. Simpel gezegd gaat het niet om wat je wegdoet maar juist om wat je houdt. Als je jouw kast echt wilt ordenen, verdienen al jouw kledingstukken aandacht. Draag jij al die kledingstukken nog wel of ligt het je eigenlijk alleen maar in de weg? Tel eens hoeveel broeken, shirts, vesten en jurken je hebt. Als je alles eruit haalt, wordt snel duidelijk wat je echt graag wilt houden. Er zullen ook wat items zijn waar je over twijfelt, ga dan vooral door met lezen.

2. Kies een goed doel

Daarnaast is het heel handig om een bestemming te bedenken voor jouw ongedragen kleding, voordat je gaat opruimen. Heb iets in je achterhoofd waar je echt achter staat: weggeven aan een bekende of de mogelijkheid om een goed doel te steunen. Het helpt je een betere afweging te maken om iets, wat je niet vaak draagt, terug in de kast te hangen of iemand anders er blij mee te maken. Het helpt mij nog enorm om te weten dat ik, met mijn kleding, anderen blij kan maken die het veel harder nodig hebben dan ik. Vind jij het altijd zonde om goede kleding in een container te gooien en blijft het daarom maar in jouw kast? Weggooien kan ook niet, want het is gewoon nog te dragen! De kledingbank is bijvoorbeeld een hele duurzame optie want jouw kleding wordt letterlijk weer gedragen.

3. Reden achterhalen

Als het goed is, heb je nu een stapel met kleding die weg mag. Probeer, met deze kledingstukken, inzicht te krijgen waarom het niet gedragen word en daarom weg mag. Vind je hier een aantal jurken tussen met het zelfde onprettige materiaal? Misschien heb je bij het passen ontdekt dat je veel kledingstukken hebt met een kleur die je eigenlijk niet zo goed staat. Wellicht is jouw lichaam veranderd, waardoor je je niet meer prettig voelt in bepaalde modellen. Als je je hier bewust van bent, voorkom je ook jouw toekomstige miskopen. Zo komt er dus geen nieuwe rommel in jouw opgeruimde kledingkast.

4. Maak zoveel mogelijk combinaties

Het gevoel van niks aan te trekken hebben, kan ook te maken hebben met het gebrek aan combinatie mogelijkheden. En die zijn nou net het belangrijkste in jouw kledingkast. Draag jouw zomerkleding ook in winter, gebruik een jurk eens als rok en match een gehele outfit in één kleur. Naast het feit dat je hierdoor minder onnodige items zou kopen, is het ook nog eens veel duurzamer om jouw items zo vaak mogelijk te dragen. Op een gegeven moment moet je dan ook wel afstand doen van jouw items omdat je veel meer ‘op draagt.’

5. Herhaal het opruimen een aantal keer

Oefening baart kunst! Je kunt ontzettend veel leren van jouw kledingkast opruimen op deze manier. Maar de eerste keer is de kans groot dat jouw gewoontes van twijfel, het gevoel van een volle kast willen hebben en moeite hebben met afstand doen, het winnen. Het kan lastig zijn om jezelf te spiegelen. Daardoor is de kans groot dat er stiekem nog wat dingen blijven liggen waar je eigenlijk afscheid van moet nemen. Dat geeft helemaal niet; opruimen is een constant proces, zeker als je je kast na het opruimen ook weer aanvult met nieuwe stukken. Plan dus regelmatig nieuwe opruimsessies in, bijvoorbeeld ieder seizoen. Je zult zien dat het steeds makkelijker wordt!

Als duurzame opruimcoach kijk ik je graag met je mee. Het liefst help ik jou de kledingkast te laten aansluiten bij jouw bewuste levensstijl. Zodat jezelf veel meer rust ervaart en de impact op het milieu verlaagt. Je kunt je inschrijven voor mijn online training: “Een duurzame kledingkast, hoe dan?” Hier doorlopen we vijf dagen samen met gelijkgestemden al deze stappen. Daarnaast krijg je extra voorbeelden van goede doelen, redenen waarom je kleding niet draagt en foto’s met combinatie mogelijkheden. Je kunt ook een Rust in je Kast – Thuissessie boeken. Hierbij kom ik bij jou thuis om je drie uur lang jouw ondersteunen in het opruimproces. Geloof me, dan heb jij eindelijk een kledingkast die je opgeruimd houd.

 

Blog Pre-Owned by Roos

Showing 4 comments
pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

0