Stop uitstelgedrag bij opruimen, 10 tips.
Laten we onszelf niet voor de gek houden, jij bent ook bekend met uitstelgedrag. Je bent zeker niet de enige. Regelmatig hoor ik dingen als: ‘ik moet mijn kledingkast ook echt eens gaan opruimen..’, ‘als ik mijn kledingkast binnenkort eens ga opruimen, hoe zit het dan met..’, ‘superleuk kledingstuk maar ik heb met mezelf afgesproken dat ik echt eerst moet gaan opruimen voordat ik iets nieuws koop..’ en ‘oh het zou ook een heel goed idee zijn als ik mijn kast eens ging omspitten maar..’
Als Professional Organizer hoor je meer dan genoeg excuses. Ik kan er ondertussen een heel boek over schrijven. Niet altijd allemaal even onterecht. Maar dat kan je beoordelen nadat je deze tien tips hebt toegepast. Ik verzeker je dat je halverwege de tips al echt aan het opruimen bent. En dat is waarvoor je hier bent: stop uitstelgedrag bij opruimen.
1. Begin ergens
Soms is opruimen erg overweldigend. Daardoor weet je letterlijk niet waar je moet beginnen. Dat is oké. Er is namelijk geen goed of fout, alleen beginnen en niet beginnen. Als je wilt gaan opruimen word dit vaak getriggerd door een bepaald item wat je tegenkomt en nooit gebruikt. Deze zit al in je hoofd dus neem die als beginpunt. Je kunt ook met de ruimte beginnen waar je het meeste komt of met jezelf af te spreken dat als je gaat koken je bijvoorbeeld ook 5 minuten aan de besteklade besteed. Is jouw kantoor of kledingkast een chaos? Trek gewoon het eerste kastje open wat je ziet en haal alles eruit. Dit zijn allemaal voorbeelden voor jouw beginpunt.
2. Bekijk elke dag als een nieuwe mogelijkheid om te beginnen
Veel uitstelgedrag wordt alleen maar meer uitgesteld omdat er gedacht wordt ‘ik had het eigenlijk vorige week al af moeten hebben, dus nu heeft het ook geen zin meer.’ Er is nooit echt een bestaande deadline voor opruimen. Zelfs geen verhuizing. Dus in plaats van balen dat je uitstelt en daarmee nog langer uitstellen. Besef je dat elke dag een nieuwe mogelijkheid is om te gaan opruimen. De dagen dat je het niet hebt gedaan, zouden geen invloed moeten hebben. Dit is even omdenken, maar het gaat je zeker helpen tegen uitstelgedrag.
3. Breng jezelf in de goede energie
Dit is dé tip die mij erg helpt bij dingen die ik uitstel omdat ik het spannend of lastig vind. Moedig jezelf aan, vertrouw dat je het kan. Dit kan je ondersteunen door muziek te luisteren die je op pept, affirmaties uitspreken of een wandeling maken. Nummers die mij motiveren:
Kraantje pappie – Wat nou als het lukt
Selena Gomez – Like A Champion
Lucas Estrada – State of Mind
4. Focus op kleine stapjes in plaats van het einddoel
Door alleen het einddoel in zicht te houden, lijkt opruimen een enorme opgave. Vooral als je jouw hele huis wilt opruimen. Hak het daarom in kleine stukjes en maak deze zo klein als voor jou nodig is om te stoppen met uitstelgedrag. Je kan kiezen voor week 1: de keuken, week 2: de badkamer etc. Of je maakt het nog kleiner: week 1: pennen, week 2: papieren etc. Week kun je natuurlijk ook vervangen met dag of maand. Ligt aan de hoeveelheid tijd en spullen die je hebt.
5. Onthoud dat er geen falen is
Het kan lastig zijn dat er niet echt een duidelijke deadline is voor opruimen. Maar dit betekent ook dat er geen falen is. Je kunt namelijk niet ‘te laat’ zijn met opruimen. En ook kun je opruimen niet fout doen. Als je dit onthoudt tijdens het opruimen, ben je minder streng voor jezelf en daarmee is de kans op uitstelgedrag ook een stuk kleiner. Twijfel je over een item? Geen probleem, ga gewoon door naar het volgende en parkeer dit item even. Wilde je een kastje leeg maken maar kom je erachter dat er toch iets in stond wat je graag wilde houden? Vind er lekker een nieuwe plek voor. Je kunt niet falen.
6. Schrijf een ‘wat als dan’ scenario
Vaak zit er nog een laagje achter het uitstelgedrag. Je gaat namelijk vaak naar iets onbekends. Met je kledingkast opruimen kan dit zijn een capsule wardrobe, kleding verkopen op Vinted, een nieuwe stijl omarmen. Om erachter te komen welke overtuigingen jou tegenhouden kun je gebruik maken van een ‘wat als.. dan..’ scenario. Schrijf deze voor jezelf op papier en als het iets te maken heeft met angst voor wat anderen ervan gaan vinden, kun je dit altijd navragen. Meestal wordt het snel ontkracht en kun je deze blokkade weer wegschuiven. Nog niet bekend mee? Ik zal voorbeeld scenario’s maken met bovenstaande gedachten:
Wat als ik een capsule wardrobe begin? Dan denkt iedereen dat ik altijd dezelfde kleding draag
Wat als ik kleding ga verkopen op Vinted? Dan krijg ik altijd van die moeilijke vragen
Wat als ik mijn nieuwe stijl ga omarmen? Dan gaat mijn partner me minder aantrekkelijk vinden
7. Train dankbaarheid
Als je het uitstelgedrag bij opruimen wilt stoppen, is het ook belangrijk om te focussen op de kleding (of spullen) die je wél graag draagt/gebruikt. Sta dus ook even stil bij de jeans perfect past, het jasje dat je zelfvertrouwen geeft, de schoenen ervoor zorgen dat je geen pijnlijke voeten hebt etc. Items die je wél graag wilt houden zijn ook ontzettend belangrijk. Wanneer je je focust op de perfecte lengte van je jurk, kun je vanzelf gemakkelijker de jurken wegdoen die niet aan die perfecte lengte voldoen. Je kunt hier bij je dagelijkse outfit een momentje voor nemen maar je kunt ook een lijstje maken van alle kledingstukken die je hebt.
8. Vind er plezier in
Plezier krijgen in opruimen kan op ontzettend veel verschillende manieren. Zet bijvoorbeeld je motiverende muziek niet uit. Maak er een wedstrijdje van met bekenden. Houd een lijstje bij wat je allemaal hebt weggedaan. Zie het als doel om een marktkraam te kunnen vullen met jouw kids. Ga in gesprek met mensen die jouw spullen kunnen gebruiken of gebruik gekleurde vakken waar je de spullen in kan plaatsen met ‘houden, twijfel, wegdoen.’ Neem de tijd om de spullen die je wilt houden echt bekijkt en merkt waarom je het wilt houden. Ook zijn er challenges zoals een maandlang even veel spullen opruimen als de datum. Dus op 1 maart 1 item, 2 maart 2 items, 3 maart 3 items etc.
9. Vraag hulp
Misschien een ontzettend voor de hand liggende tip van een professional organizer. Maar ik kan je verzekeren dat opruimen echt gemakkelijker en leuker is met z’n tweeën. Een coach die je net even de vragen stelt die je prikkelen, die afstand neemt van jouw persoonlijke situatie en die jouw eerste reactie op een kledingstuk kan peilen. Nog voordat er allemaal twijfelgedachten komen, is er een keuze gemaakt. Klinkt heerlijk toch als je het even niet alleen hoeft te doen? Want tot nu toe heb je het al veel uitgesteld. Daarom ben je hier.
10. Zet een wekker
Soms vliegt de dag voorbij, soms zonder dat je precies weet wat je gedaan hebt. En dat gebeurt natuurlijk nét op de dag dat je jouw kledingkast ging opruimen. Om dit te voorkomen, maak je gebruik van een wekker. Dus als je buiten met de buurvrouw staat te kletsen en de wekker gaat, weet je dat je het gesprek moet gaan afronden. Ook kan je opruimen in kleine delen knippen daar kan je dan bijvoorbeeld dagelijks een wekker om 19:00 voor zetten, dan weet je dat je een kwartiertje gaat opruimen. Dit werkt ontzettend motiverend.
Laat me weten welke tip voor jou doorslaggevend was. Klaar voor hulp? Kijk dan hier wat ik voor je kan doen.