De duurzame keuze: het alternatief voor leer.
Een alternatief voor echt leer vinden, is vaak een van de eerste duurzame keuze in de kledingkast. Het is erg duidelijk dat bij leer dierenleed komt kijken. Daarom lijkt het een logische stap om over te stappen naar imitatieleer. Er is nog steeds veel ‘leer’ te zien en te koop. Maar om dierenleed te voorkomen is het nep leer in de wereld geroepen. Ook vanwege betaalbaarheid gaan velen over op imitatieleer. Wat zeker vegan is maar niet echt duurzaam. Waarom niet en wat is dan wel de duurzame keuze, dat vertel ik in deze blog.
Imitatieleer
Het meeste nep leer wordt gemaakt van synthetische stoffen waar veel plastic in te vinden is. Met een hoge uitstoot en gebruik van fossiele brandstof. Daarom zijn deze materialen ook niet afbreekbaar. Eigenlijk kan het niet gewassen worden maar wanneer je dit wel doet, komen er veel microplastics in het water en afvoer. Tot de nieuwe duurzamere alternatieven beter zijn uitgewerkt en meer op de markt komen, is tweedehands de enige manier hoe we nep leer kunnen ‘recyclen’.
Duurzame eigenschappen echt leer
Als je verder gaat kijken dan de manier waarop dieren worden behandeld om aan leer te komen, heeft echt leer nog best een aantal duurzame eigenschappen. Het leer wat gebruikt wordt om kleding of meubelstoffen van te maken is eigenlijk altijd een restproduct. Dit betekent dat de huid van de dieren die worden geslacht voor vleesproductie wordt gebruikt. Als dit niet gebruikt zou worden, belanden er miljoenen tonnen op de vuilnisbelt. Daarnaast gaat het materiaal héél lang mee, wanneer je dit goed behandeld. Mocht het echt niet meer gaan is leer goed te recyclen of biologisch af te breken. Wanneer je voor plantaardig gelooid leer gaat, worden er geen chemische en schadelijke materialen gebruikt. Hiermee neem je die impact op de aarde dus ook weg.
Het alternatief voor leer
Mocht je toch principieel tegen het dragen van echt leer zijn en geen imitatieleer willen dragen, wat is dan nog het alternatief? Leer van groentes is zeer in opkomst. Dit wordt ook wel vegan leer genoemd. Maar pas op met die term, want ook voor imitatieleer van plastic wordt dit gebruikt. Aanrader dus om altijd goed te kijken waar het nep- of vegan leer van gemaakt is. Dit kan ook door te letten op het PETA-Approved Vegan-logo. Dan is het zeker een dier- en milieuvriendelijk alternatief voor leer. Het meeste echt vegan leer wordt gemaakt van verschillend groente- en fruitrestafval. Fruitleather is een van de bedrijven die zich hiermee bezighoudt.
De prijzen
Eerder werd genoemd dat overstappen op imitatieleer vaak ook een financiële kwestie is. Het is namelijk een stuk goedkoper. Echt (plantaardig gelooid) leer is zeker prijziger. Vegan leer heeft nog flink wat ontwikkeling in het productieproces nodig om een lagere prijs te kunnen hanteren. Om de prijs te drukken en toch goed voor het milieu te zorgen, kun je het best voor tweedehands gaan. Maar let ook hier zeker op de labels van het item.
Ik hoop oprecht dat je door deze blog een betere duurzame keuze kan maken voor jouw kledingkast. Wil je meer informatie over andere materialen? Ik schreef ook een blog over schapenwol, zijde en biologisch katoen.
[…] de vegans onder ons, vermijd niet alleen leer, bont en wol maar ook […]