De duurzame keuze: het alternatief voor Polyester.
Een groot deel van de duurzame keuzes die jij kan maken in jouw kledingkast, is die voor het materiaal. Start vooral bij het vermijden van Polyester want als er één materiaal vervuilend is, dan is het wel Polyester. De stof heeft natuurlijk ook voordelen, anders was er niet zo’n 49% van de kleding wereldwijd gemaakt van deze stof. Graag wil ik je met deze blog uitnodigen om voor het alternatief te gaan. Die wel de voordelen heeft van Polyester maar niet de negatieve impact heeft op de aarde. Lees je mee?
Milieubewuste redenen om polyester te verbannen uit jouw gaderobe
Eerst nog even waarom je geen polyester meer zou moeten kopen als je net zo’n natuurliefhebber bent als ik. Om te beginnen met hoe het materiaal wordt gemaakt. Het is een combinatie van aardolie en aardgas waarvoor enorme machines worden gebruikt om dit uit de grond te krijgen. Daarna worden er een hoop chemicaliën toegevoegd onder hoge temperaturen waardoor de chemische reactie Polyester ontstaat. Heel veel dieper zal ik er nu niet op in gaan maar dat dit productieproces niet bepaald duurzaam is, lijkt me duidelijk. Dit is natuurlijk voor dat jij het kledingstuk aanschaft. Daarna is er ook een proces dat ontzettend vervuilend is, namelijk het wassen van Polyester.
Het materiaal bevat ontzettend veel micro plastics, die loslaten bij het wassen. Deze komen dus via de afvoer van de wasmachine in de oceaan terecht. Doordat je ze niet ziet, zal je denken dat het meevalt maar het gaat om duizenden deeltjes per wasbeurt. Deze microplastics dragen bij aan de plastic soup en vervuilen het water en de bodem. Maar liefst 60% van de microplastics komen van Polyester kleding, las ik in de correspondent.
Het alternatief voor Polyester
Hopelijk is dit genoeg reden om over te gaan op de duurzame keuze: Lyocell. De semisynthetische stof, wordt ook wel eens Tencel genoemd maar alleen door de fabrikant Lenzing door patent. Wellicht had je verwacht dat ik voor gerecycled Polyester zou gaan als alternatief. Maar ik zal vertellen waarom Lyocell een betere optie is. Tipje van de sluier: Lyocell laat geen microplastics achter.
Closed loop productie
Zoals eerder genoemd is Lyocell een semi synthetische stof dit betekent dat de stof voortkomt uit een natuurlijke bron, namelijk houtpulp. Maar komen er dus ook chemicaliën bij kijken om het materiaal te produceren. Naast het feit dat er een stuk minder wordt gebruikt dan bij de meeste synthetische stoffen, worden er ook nooit chemicaliën in de natuur gedumpt omdat deze continu worden hergebruikt in het proces.
Hoog draagcomfort
Naast de vooral technische uitspraken hierboven, is Lyocell op korte termijn ook een beter alternatief voor Polyester. Het draagt namelijk veel comfortabeler.
- Het is een ademende stof waardoor je het zowel in de winter als de zomer kan dragen
- Voert vocht en zweet goed af, waardoor het minder gewassen hoeft te worden
- Vriendelijker voor de huid door minder gebruik van chemicaliën
Als je het mij vraagt: genoeg voordelen aan Lyocell om Polyester met dit materiaal te vervangen. Maar heel benieuwd naar hoe het met Polyester in jouw kledingkast staat, vind ik daar dit materiaal nog?
PS. Nog even een bonustip: als jij jouw kledingkast wilt verduurzamen, vermijd dan alle stoffen die met ‘poly’ beginnen en lees de andere duurzame keuzes blogs.
[…] Wanneer klanten mij vragen naar materialen van kleding, gebruik ik altijd de vuistregel: ‘vermijd alle stoffen die beginnen met poly.’ Dit zijn namelijk synthetische stoffen die van aardolie worden gemaakt. Daarnaast hebben ze veel bewerking nodig met machines en chemicaliën, hierdoor zijn ze extreem vervuilend. En laten ze micro plastics achter in jouw wasmachine. Op zoek naar een alternatief voor Polyester? Lees meer in mijn blog: De duurzame keuze: het alternatief voor Polyester. […]