HOW TO: Overzicht houden tijdens opruimen.
Soms is het lastig om overzicht te houden tijdens het opruimen. Het is dan ook een van de redenen waarom het veel wordt uitgesteld. Het beste wat je kan doen bij het ordenen van jouw kledingkast is om alles eruit te halen. Dit zorgt in eerste instantie dus voor meer chaos.
Als professional organizer kom ik heel vaak tegen dat klanten daar een beetje van in de war raken. Zo’n grote berg op bed, waar begin je dan? Hierin ondersteun ik mijn klanten natuurlijk. Maar als jij het zelf thuis wilt doen, kan je ook werken met verschillende methoden. Die licht ik toe in deze blog. ‘How to: overzicht houden tijdens opruimen’
1. Begrens in ruimte
Veel klanten van mij hebben hun kleding niet op één plek maar verdeeld over verschillende ruimtes. Soms uit gewoonte, soms omdat er niet genoeg ruimte is in die ene kledingkast op de slaapkamer. Anderen willen graag zomer- en winterkleding apart houden. Er zijn ook dames met hele grote kasten en een beangstigend gevoel om te beginnen.
Maak dan met jezelf de afspraak om vandaag één lade te doen, één hang gedeelte of als je meerdere kasten hebt één kast. Doordat je de ruimte kleiner maakt is er meer overzicht. Dat er misschien in een andere lade ook nog wat ligt wat eigenlijk bij de opgeruimde lade hoort, is geen probleem. Die leg je weer op de goede plek wanneer je bij die ruimte komt. Je hoeft niet alles in één keer te doen want beginnen is de belangrijkste stap.
Als je het gevoel hebt wanneer de indeling van jouw kast niet klopt of je moet ruimte maken in jouw kast voor bijvoorbeeld jouw partner. Kan je dit het beste doen nadat je alle ruimtes rustig hebt afgewerkt. Op het einde is er een duidelijk overzicht en zie je welke hanggedeeltes samengevoegd kunnen worden etc. Kies dus als laatste ruimte ‘de gehele kast’.
2. Begrens in tijd
Wellicht is tijd maken om jouw kledingkast op te ruimen voor jou een probleem. Het leven is al druk en chaotisch zat, om dan ook nog de hele slaapkamer overhoop te halen, is wel heel intens. Precies de reden waarom jij het uitstelt? Kies er dan voor om de tijd die je wél hebt, te blokken voor het opruimen en dan te zien hoever je komt.
In één uur kun je al heel wat bereiken maar kies wat voor jou op dit moment de belangrijkste uitdaging is. Ben je inspiratieloos om outfits te bedenken voor je werk? Kies dan voor de kleding die je naar werk aan zou willen. Twijfel je of je die stapel spijkerbroeken nog wel past? Probeer die dan eens allemaal aan. Als je een paar keer in de maand een uurtje vrij kan maken, verdeel het dan. Het liefst in combinatie met een van onderstaande tips zodat je overzicht kan houden tijdens het opruimen.
Je kunt ook tijd besparen door het samen te doen met een Professional Organizer, dan heb je de helft van de tijd nodig want die extra handjes schelen veel tijd. Kijk hier wat ik voor jou kan betekenen.
3. Cluster en categoriseer
Als je het lastig vindt om overzicht te houden tijdens opruimen, zal ik zeker adviseren om te werken in categorieën. De grootte van deze categorieën is afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Je kunt per artikelsoort werken. Dus eerst de T-shirts, dan de hemdjes etc. Met iets minder tijd kun je kiezen voor bovenkleding, onderkleding, accessoires etc. Dit kun je mooi combineren met het tijdvak wat je hebt gepland om op te ruimen. Begin niet met de categorie waar je het meest tegenop ziet, want dit werkt vaak averechts. Heb je het gevoel dat jouw sportkleding door de hele kledingkast slingert? Kies dan de categorie sportkleding en maak één plek vrij waar je het allemaal netjes verzameld.
Zorg ook altijd dat de kleding die niet terug in jouw kast gaat om wat voor een reden dan ook, dat je die goed clustert. Werk hierbij met maximaal drie opties: weggooien, weggeven/verkopen, vermaken. In de eerste categorie doe je kleding die bijvoorbeeld gaten of vlekken heeft, in de tweede categorie kleding die nog een ronde mee kan maar niet voor jou is. In de derde categorie heb je misschien kleding die je erg graag draagt maar waar iets mis mee is, bijvoorbeeld de rits die niet goed meer dicht gaat of de jurk die net iets te wijd is geworden.
4. Werk met een beloning of consequentie
Als je het lastig vindt aan de afgesproken tijd of ruimte met jezelf te houden, pas dan zeker de beloning of consequentie toe. Dit kan voorkomen dat je het overzicht tijdens opruimen kwijtraakt. Maar ook dat je op tijd je pauze neemt. Als je die ene lade hebt gedaan vandaag, trakteer jezelf dan lekker op een self care avondje of besteld wat lekkers te eten. Ga zeker niet door naar de volgende lade.
Merk je dat het moeilijk is om te beginnen terwijl je vandaag die lade op de planning had staan? Ga dan voor een consequentie. Als je het vandaag niet hebt gedaan, mag je morgen niet die ene film kijken met een kleedje op de bank of moet je de afspraak met jouw vriend(in) afzeggen om te gaan opruimen.
Ik ben helemaal voor het opruimen leuk houden maar dit onderdeel is erg persoonlijk. Kies wat voor jou werkt.
Dat geldt trouwens voor alle methoden, ze zijn ontzettend persoonlijk. Je kunt ook gaan voor een mix. Kom je er niet uit welke het beste bij jou past? Trek dan gerust aan de bel door mij een berichtje te sturen via de mail of Instagram. Always happy to help 😉