Stop met deze 10 dingen als je wilt verduurzamen.
Vaak is de wil er wel om te verduurzamen maar is het vooral de vraag: waar begin je? Het onderbuikgevoel geeft al langer aan dat er iets niet lekker zit maar nu is het tijd voor stappen. Lees in deze blog met welke 10 dingen je moet stoppen als je wilt verduurzamen. Maar ook wat je dan wél kan doen en dit keer niet alleen over kleding. Mij heeft het in ieder geval enorm geholpen om mijn footprint te laten dalen.
1. Alleen maar (nieuw) kopen
Sinds ik bezig ben met verduurzamen, zijn mijn ogen steeds meer geopend voor andere opties dan kopen. Zo kun je kleding (en een hele hoop andere dingen) lenen, ruilen of huren. Hier heb je winkels voor maar ook applicaties waarbij je kan selecteren op jouw woonplaats. Als je dan toch écht iets moet kopen. Kijk dan altijd eerst even op (Facebook)marktplaats, weggeefgroepen of in de kringloop. Tweedehands heeft al veel minder impact op het milieu.
2. Auto boven openbaarvervoer of fiets
Als de auto op de stoep staat, is het altijd makkelijker om die te pakken. Maar heb je weleens nagedacht hoe hard je het echt nodig hebt? Of dat het gaat vanuit gemak. De ritjes naar jouw vriendinnen, zouden die ook met het openbaarvervoer of fiets kunnen? De sportschool is eigenlijk ook best dichtbij en schrijf zo een paar wekelijkse dingen op die je eigenlijk best zou kunnen fietsen. En als je dan toch met de auto moet, vraag even of er nog anderen mee willen rijden zodat er geen drie auto’s vanaf dezelfde kant komen.
3. Bakpapier
Wegwerpproducten is één van de dingen die je het snelst en gemakkelijkste kan elimineren. Gelukkig is de overheid hier ook druk mee zo zijn de wegwerp bekers en rietjes etc. al uit de schappen verdwenen. Maar iets waar ik pas later achter kwam (redelijk recent), is dat er ook een alternatief is voor bakpapier. Namelijk de bakmat ik heb deze van de Hema en die werkt ideaal. Let wel even op de maat en graden die het aankan, want daar zit nogal een verschil in.
4. Bankrekening bij vervuilende bank
Velen hebben vanaf een jonge leeftijd een bankrekening bij een bank die onze ouders voor ons hebben gekozen. Het kan zijn dat het de enige bank in de buurt was of dat de service altijd goed is geweest waardoor ze dachten: die kies ik ook voor mijn kind. Helemaal niks mis mee, maar dat betekent vaak ook dat we onbewust ons hele leven bij een ontzettend vervuilende bank blijven. Die investeren in wapens, aardolie etc. Iets waar ik besloot niet meer aan bij te willen dragen. Overstappen leek heel spannend maar niets is minder waar. Mijn nieuwe bank hielp me ontzettend goed én investeert in dingen die ik echt belangrijk vind. Check eens waar jouw bank in investeert, je stemt immers met je portemonnee.
5. Online bestellen
Door tijdsdruk wint het gemak van online bestellen vaak. Maar als je wilt verduurzamen is online bestellen toch iets waarbij je zeker moet minderen. Naast het feit dat er vaak meer verpakkingsmateriaal gebruikt wordt dan in de winkel, rijden er ook busjes door het hele land om het pakketje bij jou thuis te bezorgen. Grote kans dat jij op jouw fiets het item ook kan scoren. Denk daarom bij je bestelling even goed na ‘kan ik dit ook zelf ergens op gaan halen?’ Als je dan écht niet anders kan. Kies voor aflevering bij een pakketpunt in de buurt zodat je dit later fietsend of lopend op kunt halen. Scheelt weer CO2.
Bonus tip: schrijf je uit voor nieuwsbrieven van online shops, hier word je onbewust toch door verleid.
6. Plastic flessen shampoo etc.
Verduurzamen in de badkamer is gemakkelijker dan je denkt. Ruil jouw plastic flessen shampoo, zeep en conditioner in voor zeep bars en je hebt al een hele goede stap gezet. Naast het feit dat er geen verpakking meer is, hebben de bars ook minder micro plastics in zich. Ook nog eens veel beter voor jouw haar en huid dus. Het kan even wennen zijn maar het verbaast mij oprecht hoeveel afval ik hiermee bespaard heb. Mijn favorieten zijn Flow cosmetics en Dille & Kamille.
7. Polyester
Wanneer klanten mij vragen naar materialen van kleding, gebruik ik altijd de vuistregel: ‘vermijd alle stoffen die beginnen met poly.’ Dit zijn namelijk synthetische stoffen die van aardolie worden gemaakt. Daarnaast hebben ze veel bewerking nodig met machines en chemicaliën, hierdoor zijn ze extreem vervuilend. En laten ze micro plastics achter in jouw wasmachine. Op zoek naar een alternatief voor Polyester? Lees meer in mijn blog: De duurzame keuze: het alternatief voor Polyester.
8. Stekkers in het stopcontact laten zitten
Wanneer ik langer dan twee dagen weg ga, loop ik altijd even een rondje door het huis om alle stekkers eruit te trekken. Het lijkt misschien weinig stroom te zijn wat een stekker van de wasmachine die niet aanstaat verbruikt. Of het kleine lampje van je TV of computer die altijd aanstaat als de stekker in het stopcontact zit. Maar stel je voor dat iedereen deze kleine moeite zou doen. Wat een hoop besparen we dan. Voorbeelden van stekkers die ik er uittrek: Wi-Fi, koffiezetapparaat, nachtlampen. Maar na elk gebruik, trek ik ook de stekker van mijn wasmachine en magnetron eruit (want die gebruik ik niet elke dag.) Lijkt misschien een hoop werk, maar het went snel.
9. Wasverzachter
Een middel waarvan ik me oprecht afvraag waarom het in de wereld is gekomen: wasverzachter. Voor mij een easy stop, want ik heb het nooit gebruikt. Maar toch hoor ik het veel om mee heen dus wilde ik het opnemen in deze 10 dingen. Wasverzachter is namelijk ontzettend slecht voor jouw kleding of andere textiel. Naast het feit dat het delen van materialen zoals Elasthaan op vreet, zorgt het ook voor het sneller vervagen van kleur. Wat op den duur weer betekent dat jij jouw kledingstuk sneller weg zal moeten gooien omdat het een doffe kleur of gaatjes heeft gekregen.
10. Winkelen zonder eigen tasje
Sinds 2016 geldt er een verbod op het gratis weggeven van plastic tasjes. Dit heeft al voor een enorme daling gezorgd. Maar ook voor het feit dat winkeliers naar een alternatief zochten: papieren tasjes. Ook niet echt iets wat je wilt verzamelen als je aan het verduurzamen bent. Daarom raad ik aan om altijd te gaan winkelen met je eigen tasje. Ook als je denkt even één boodschap te gaan doen. Want eerlijk is eerlijk, dat worden er meestal toch meer. Ga voor eentje van textiel zodat je het gemakkelijk kan hergebruiken en wassen. Als je dan helemaal goed bezig wilt zijn, neem dan ook je eigen vers zakjes mee voor groente, fruit en brood.
Laat je onder in de comments even weten waar jij mee gaat stoppen of al gestopt bent?